Депутатите приеха на второ четене текстове от Закона за горите.

Ползването на дървесина от горските територии представлява добив на дървесина и/или разпореждането с нея, гласят текстовете. Добивът на дървесина от горските територии се извършва от търговци, регистрирани в публичния регистър, с изключение на случаите, когато добивът се извършва самостоятелно от физически лица в собствените им гори, както и когато добивът се извършва от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба от държавни или общински гори без право на продажба, решиха законотворците.

Физическите лица могат да закупуват дърва от склад въз основа на заявление, подадено до съответната община по постоянен адрес на заявителя - за закупуване на дървесина от горски територии, общинска собственост, държавното горско стопанство, държавното ловно стопанство или учебно-опитното горско стопанство, по постоянен адрес на заявителя - за закупуване на дървесина от горски територии, държавна собственост.

Екоактивисти готвят протест, ако се приемат промени в Закона за горите

Екоактивисти готвят протест, ако се приемат промени в Закона за горите

Тези изменения биха ощетили горските предприятия и стопани, според коалицията

От ПП поискаха възможност за допълване на списъците с нуждаещите се.

От ДПС пък изразиха притеснение да не се оскъпят дървата за огрев и да не се създадат условия за спекула заради част от предлаганите промени за притежание на свидетелство за управление на моторен трион. Добивът на дървесина е война с природата, каза Илхан Кълков от ДПС.

Иван Иванов от БСП се обяви срещу безконтролната сеч в гората.

В Министерство на икономиката вярват в пазара за цената на дървата за огрев

В Министерство на икономиката вярват в пазара за цената на дървата за огрев

Никола Стоянов изтъкна, че правителството е осигурило газ

Припомняме и че в настоящото Народно събрание се създаде специална комисия, която да разследва причините на недостига и евентуално спекулата с дървата за огрев за населението. Комисията проведе няколко заседания с неясен краен резултат.