Подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО започнаха жителите на морския град, информира burgasinfo.com.

Събраните подписи ще бъдат изпратени до премиера Бойко Борисов, президента Георги Първанов, парламента и самата организация ЮНЕСКО.

Жителите на града се обединиха около мнението, че членството в ЮНЕСКО носи само ограничения и никакви привилегии.

В другата подписка пък несебърлии настояват за спиране на събарянето.

Припомняме, представители на инициативния комитет, на общината, на РДНСК - Бургас и Министерство на културата се срещнаха и обсъдиха бъдещите действия. По време на срещата собствениците на засегнатите от събаряне постройки помолиха за отсрочка, тъй като нямат време да съгласуват проектите за нови покриви след премахването на незаконните пристройки. Засегнатите обещаха, че ако им бъде дадена такава отсрочка те само ще съборят надстройките си.

Междувременно стана ясно, че Бургаски административен съд е отхвърлил жалбите за спиране на събарянето, внесени в понеделник от двама собственици на незаконни пристройки.

Очаква се и днес РДНСК да продължи със събарянето на допълнителните етажи на къщите - спорни имоти.

Вчера председателят на „Гражданско сдружение на жителите от Стария Несебър" Ивайло Ляхович, че протестиращите жители са капитулирали в битката си срещу заповедта за премахване на незаконните постройки в територията, попадаща под закрилата на ЮНЕСКО и Собствениците на общо 6 незаконни сгради в Стария Несебър ще започнат сами да демонтират постройките си.

Междувременно две семейства започнаха да разрушават сами надстройките си. Буквално дъска по дъска собствениците със строителни работници започнаха да разковават облицовките на двата последни етажа на къщите си.