1217 л. ракия, 6350 л. спирт и общо 304 950 л. вино и суровина за производството му са в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. Това установиха митнически служители при поредица проверки на данъчни складове и нерегистрирани обекти за производство и складиране на алкохол.

На 23 и 24 октомври 2017 г., митническа мобилна група е проверила производител на алкохолни продукти в района в Софийска област. Митничари проверили и двата данъчни склада, собственост на една и съща фирма. Властите установили некоректно водене на дневниците за складови наличности, като са открити 304 950 л. вино и суровина, които не са отговаряли на наличностите, и представляват съответно липса или излишък.

Намериха над 1 тон алкохол в два "казана" около Поморие

Намериха над 1 тон алкохол в два "казана" около Поморие

Проверени са над 100 регистрирани специализирани малки обекта за дестилиране

Разминаването между дневника за складовата наличност и физическите обеми на суровини, като гроздовата мъст, и алкохолни продукти, дори такива с нулева акцизна ставка каквото е виното, крият риск от нерегламентираната им преработка до междинни продукти или етилов алкохол, за които вече се дължи акциз.

Митничари продължават да проверяват и обекти по линията на нелегалното производство и разпространение на алкохол. Така са задържани над 6000 литра спирт, защото не са представени документи за плащане на акциз. При проверки на 24, 25 и 27 октомври митничари са иззели нелегален алкохол от имоти в Бяла Черква, Септември, Пловдив, Катуница, Радомир, Димитровград и Гоце Делчев. Иззети са общо 6358 л етилов алкохол.

Митничари откриха нелегален алкохол, скрит в сеновал

Митничари откриха нелегален алкохол, скрит в сеновал

Открили над 1 тон алкохол без платен акциз

1217 л. ракия са задържани от митническите служители, в периода 24-27 октомври 2017 г., при поредица от проверки из цялата страна, включително такива свързани с регистрирани, дерегистрирани и нелегални "казани".

При всички случаи на задържана ракия, в рамките на проверките не са представени документи за акциз. Взети са проби и са образувани административнонаказателни производства.