Екипът на "Спаси София" е взел участие в проверка на столичните инспектори за това какво се гори за отопление в столичния квартал "Факултета". За това съобщава на страницата си общинския съветник Борис Бонев. Проверката е направена вчера, когато и в столицата имаше повишено нива на ФПЧ.

"Тази вечер с част от екипа на Спаси София решихме да направим проверка във Виетнамските общежития, за да проследим дали са почистени складирани гуми, за които сигнализирах преди 4 дни. Пристигайки установихме, че започва проверка на Столичен инспекторат и полицията, придружавани от медии. Присъединихме се и обиколихме предварително отбелязани апартаменти, на чиито обитатели преди са писани актове за горене на боклуци. Проверката този път установи един нарушител, на който беше съставен акт", посочва Бонев.

Жители на "Красна поляна"  отново се готвят за протест заради мръсния въздух

Жители на "Красна поляна" отново се готвят за протест заради мръсния въздух

Те очакват срок от общината за премахването на незаконните постройки

Той е предложил да бъдат проверени още апартаменти, които не са били включени в предварителен списък, за да разсее собствените си съмнения, че проверките са поза пред медиите. Тогава обаче е установил, че във виетнамските общежития се правят само в жилища общинска собственост, където се отопляват само на ток, а във "Факултета" проверки не се правят в частните домове и кварталът продължава да трови всичко в съседство.

Припомняме, че за проблем с влизането в частни имоти за проверка даде знак още преди месеци кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.

Проблем е влизането в къщата, за да се види какво гори в печката

Проблем е влизането в къщата, за да се види какво гори в печката

Периодично ще се проверява какво горят ромите в кв. "Факултета"

Бонев се изненадал, когато установил, че във Виетнамските общежития преобладаващо се отопляват на ток. Въпреки това, въздухът е бил силно замърсен, а живущите в общежитията сами са посочили като източник на замърсяването къщите в кв. Факултета, намиращ се в съседство.

Като решение на проблема Борис Бонев предлага по примера на други европейски държави, Столична община да закупи специално оборудван дрон, който анализира дима от комина и идентифицира, какво се гори. И така да се дава основание за извършване на законна проверка и налагане на глоба.

Бонев се е свързал и поискал техническа спецификация и обмяна на опит с г-жа Глусман, зам. кмет по екология на Варшава. Същата информация е поискал и от общинската полиция на Краков.

"Надявам се София скоро да се сдобие с такъв дрон, за да може реално да се бори със замърсяването от битово отопление независимо дали е във Факултета, Христо Ботев, Бояна или Горубляне", заявява Бонев.

Осем акта за горене на боклуци от проверени 900 домакинства в София

Осем акта за горене на боклуци от проверени 900 домакинства в София

За Фандъкова е много важно да се убеждават гражданите