Гражданските станции за измерване на качеството на въздуха са по-скоро сензори. Те са за съпоставка на данните и за информация на гражданите. Официалните данни се черпят от 5 станции и една мобилна такава, която често се изпраща на "Орлов мост". На база на тях се взимат и решенията. Разяснението от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова в студиото на Нова телевизия беше по повод разминаването на данните за качеството на въздуха, който софиянци дишат в последните дни.

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Драконовските мерки не се харесват на всички, но трябва да се прилагат, убеден Ненков

Фандъкова посочи за пореден път и че София изгражда първата общинска мрежа от сензори, които в момента се тестват. Кметът отклони въпрос кога в крайна сметка е срокът за монтажа им, въпреки че неведнъж е обявявала пускането им.

Целта на тази мрежа от сензори е едновременно да не се всява излишна паника, но и "да не замълчаваме за проблеми", обясни Фандъкова. По думите й най-сериозното замърсяване е от битовото отопление и то в няколко района на София.

Само вчера са получени 30 сигнала за нерегламентирано горене на отпадъци, като в "Красна поляна" са проверени всичките 900 апартамента в 8 блока. Съставени за 8 акта.

Проблем е влизането в къщата, за да се види какво гори в печката

Проблем е влизането в къщата, за да се види какво гори в печката

Периодично ще се проверява какво горят ромите в кв. "Факултета"

Фандъкова обясни, че се влиза във всеки един апартамент съвместно с полицията и се вижда какво се гори в печките. С това кметът опроверга думите на кмета на "Красна поляна" Иван Чакъров, който миналата седмица призна за проблеми и трудности при проверките. Фандъкова обаче не уточни къде точно се правят проверките в квартал "Факултета", който по официални данни има 45 000 жители.

На въпрос за реалните мерки, които общината предприема срещу горенето на отпадъци, Фандъкова посочи: Ние сме в контакт с гражданите. Това наистина е престъпление. Кметът обясни и че още се чакат мерките, които МОСВ разработва, по отношение на правилата за търговци, за да не се продават въглища лошо качество и мокри дърва.

Йорданка Фандъкова обясни, че мерките трябва да са комплекс от наказателни и насърчителни и много важно е убеждаването на гражданите, че е в тяхна ползва. Става въпрос както за подмяната на отоплителните уреди, така и са филтрите, включително и да обхващат социалните помощи. Според Фандъкова размерът на социалните помощи за отопление трябва да е обвързан и с това дали домакинството се е включило в някаква програма.

Столичната община не вижда основания за "зелен билет"

Столичната община не вижда основания за "зелен билет"

Въпреки че на места замърсяването е 5 пъти над нормите

Фандъкова обясни: Трябва да се действа и по трите направления, на които се дължи мръсния въздух - необразованост, чувството за безнаказаност и бедност.

Никога не съм излъгала - това отсече кметът по темата за вдигането на данъците. Припомняме, предложението на кмета е да се вдигнат данъците върху автомобилите с клас от евро 1-4 и върху имотните сделки. Тя бе обвинена, че е излъгала в рамките на предизборната кампания, когато е обещавала данъците на софиянци да не се вдигат. Фандъкова от една страна заяви, че такова обещание никога не е давала, тъй като в предизборната кампания не се работи с точни цифри, за които е нужен сериозен анализ, а и не си е позволявала да дава щедри обещания, както опонентите й.

От друга страна Фандъкова заяви и че повишението, което екипът й предлага, не е сериозно, тъй като би било между 7 и 40 лв. годишно за автомобилите, а вторият по-висок данък - върху имотните сделки - се прави по няколко пъти в живота на хората.

Манолова: Вдигането на данъците е лява политика

Манолова: Вдигането на данъците е лява политика

Това било демонстративно показано от кмет, претендиращ, че е десен