Няма основание за въвеждане на т. нар. "Зелен билет" в София - пълен достъп до градския транспорт за деня срещу 1 лв. Това заяви пред bTV зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

По нейни думи това е решено въз основа на официалните данни за запрашаването, въпреки че качеството на въздуха в столицата е видимо влошено.

Припомняме, независимата платформа airbg.infо отчете превишения от над 5 пъти в квартали като "Лозенец", "Яворов", "Дружба", "Витоша". Данните на общината обаче са различни.

Вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова призова да не се ползват дърва и въглища за отопление. Причината е, че според проучвания през зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва именно от този вид битово отопление.

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

В "Лозенец", "Яворов", "Дружба" и "Витоша" замърсяването е 5 пъти над нормата

В дни с мъгла мръсният въздух се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пък посочи, че въздухът на Париж е по-замърсен от този на София.

Христова обясни, че по прогнозни данни от системата за ранно предизвестяване, разработена от НИМХ, за днес се е очаквало качеството на въздуха да е умерено - атмосферните условия позволяват умерено натрупване на ФПЧ от 50 до 100 микрограма на кубичен метър осреднено за денонощието.

Тя обясни, че сензорите на общината показват около 50 микрограма на кубичен метър в "Надежда" и "Павлово" и около 30 в "Дружба". Според нея ако този тренд се запази, прогнозата ще се осъществи.

Христова напомни, че "Зелен билет" се въвежда при над 200 микрограма на куб. метър фини прахови частици средно за денонощието или жълт код за мъгла и инверсия. Засега обаче нямало данни за нито едно от двете.

До момента "Зелен билет" е въвеждан два пъти.

Фандъкова призова да не се ползат дърва и въглища за отопление

Фандъкова призова да не се ползат дърва и въглища за отопление

40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища