Важно е да се каже, че целта на законопроекта за инкриминиране замърсяването на атмосферния въздух не е да вкарваме хората в затворите. Това поясни пред БНТ Александър Ненков от ГЕРБ по повод внесеното вчера предложение от партията за законодателни промени, предвиждащи по-строги санкции.

Той обясни, че това е крайна превантивна мярка, чрез която общините да подходят максимално радикално, така че да се подобри качеството на въздуха и качеството на живот.

Той припомни, че предложението е да се инкриминира замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя, като санкцията ще бъде "лишаване от свобода" до 2 години и глоба от 2 до 5 000 лв. В маловажните случаи се въвежда наказание 1 година "Пробация" и глоба до 1000 лв.

Ненков посочи, че се набляга на комплексни мерки за разрешаване на проблема с мръсния въздух и напомни, че върви програма за подмяна на инсталацията, от която могат да се възползват над 20 000 домакинства. До момента обаче заявления са подали едва 6000. Сред останалите мерки по негови думи са подобряването на транспорта, по-честото миене на улиците и социалните помощи за хора в риск.

До 2 г. затвор и глоба предлагат за горене на гуми

До 2 г. затвор и глоба предлагат за горене на гуми

За по-маловажните случаи може да има "пробация" и глоба до 1000 лева

Ненков поясни, че проектозаконът е допълнение към вече съществуващ текст - и в момента има санкции, но те са за юридически лица. От ГЕРБ са допълнили съществуващия текст със съизмеримо за физическо лице наказание.

Смятаме, че до 2 години е достатъчно сериозна предпазна мярка, заяви той.

Когато говорим за чист въздух, мерките трябва да са по-драконовски, категоричен бе той. По негови думи законопроектът няма от само себе си да доведе до по-чист въздух, но чрез комплексните мерки ще се подобри качеството му. Ненков обясни, че въпреки че не може да се избегнат климатичните особености на София, чрез тези мерки може да се подобри качеството на живот.

Относно налагането на санкциите той бе категоричен, че законът трябва да важи за всички и да се прилага, защото няма алтернатива. "За да живеем по-качествен живот, трябва да сме готови да дадем повече от себе си. Всички искаме чист въздух, но не и да се откажем от нашите привички. Няма как да стане това", обясни той.

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

Да се мият редовно улиците, да има зелен билет, искат демократите

Според него именно сега е подходящото време за проектозакона, тъй като по-рано имало избори, а въпросът прекалено се политизирал. Той изрази надежда, че ГЕРБ ще срещнат подкрепа от всички парламентарни групи. Според него законопроектът може да се разгледа на първо четене в парламента до Нова година, така че мерките да влязат в сила от началото на 2020 г.

Драконовските мерки може и да не се харесват на всички, но трябва да бъдат прилагани, обобщи положението Ненков.

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

В "Лозенец", "Яворов", "Дружба" и "Витоша" замърсяването е 5 пъти над нормата