Глоба от 2 до 5 000 лева и затвор до 2 години може да получи всеки, който гори гуми или опасни материали. Целта на законопроекта, внесен от ПГ ГЕРБ е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна. Това заявиха на брифинг в сградата на парламента представители на столична община и депутати от ГЕРБ.

Внасяме предложение за престъпление против народното здраве и против околната среда - за инкриминиране замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред и комулираме наказанието "лишаване от свобода" до 2 г. с глоба от 2 до 5 000 лв. В маловажните случаи въвеждаме наказание "Пробация" и глоба до 1000 лв., заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова. 

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

От ДБ искат да спре проекта за инсенератор – да не цапа въздуха в София

Да се мият редовно улиците, да има зелен билет, искат демократите

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че въпреки забраната по Закона за околната среда и по наредба на Столична община, продължава горенето на отпадъци, особено в някои квартали като "Красна поляна", район "Слатина".

"Това за хората е сериозен проблем. Преди няколко месеца на среща с инициативния комитет с хората от "Красна поляна", те дадоха това предложение, за да бъдат по-ефективни санкциите, да се инкриминира горенето на отпадъци. С това предложение се обърнах към колегите от парламента", обясни Фандъкова.

Столичният кмет очаква всички народни представители да подкрепят предложението.

В София остава проблема с фините прахови частици. Най-голямото замърсяване беше през нощта на събота срещу неделя, каза Фандъкова.