За кратко протест затвори международния път между ГКПП Кардам и общинския център Генерал Тошево, съобщи БНР.

Жителите на граничното село Кардам искат пътят им да бъде в нормално състояние. Второкласният път от републиканската пътна мрежа, свързващ ГКПП "Кардам" с населените места. Има сключен договор с АПИ за ремонт на пътя, но от два месеца само се режат клони.

Събрали са се десетки хора от селото и от Генерал Тошево, също и е подредена по главната улица и селскостопанска техника, за да се затвори пътя.

Пред общественото радио протестиращите заявиха, че лошото състояние на пътя води до амортизация на личните им автомобили , а те дори са готови да подадат колективен съдебен иск, за да получат път, който да отговаря по думите им, на всички данъци, такси и винетки, които те са заплатили.

"Пътят не е ремонтиран от преди 20 години, правени са частични ремонти и кърпежи", каза кметът Георги Събев. Той обобщи, че състоянието на пътя е лошо, а ремонтът се отлага от няколко години. Сега с огорчение разбираме, че от 12 км отсечка ще се ремонтира 7,7 км, като тук не е включен участъкът през село Кардам, който е също в много лошо състояние.

Средно денонощно по статистика на АПИ от тук минават 7500 превозни средства на денонощие. Това води до огромна амортизация на пътя", допълни Събев.

Протестните действия ще продължат до ремонтирането на участъка.