Студът и резките температурни промени принудиха щъркелите, дошли в страната ни, да нощуват на земята.

Във Фейсбук се появи призив към шофьорите да бъдат внимателни. "Силният вятър е принудил идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя. Моля, внимавайте да не ги нараните!!!", зоват природозащитници.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съветват гражданите, намерили птица в безпомощно състояние в населените места или около тях, да потърсят помощ на "зеления" телефон на съответната Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ), да сигнализират в горските стопанства или в съответната община. Повод за призива им е намирането на бедстващи птици от вида Бял щъркел.

В страната има няколко спасителни центъра за диви животни и РИОСВ може да потърси съдействие за настаняването на намерените бедстващи птици. Има определен законов ред, припомнят от МОСВ. Птиците се настанява с протокол и след възстановяването им се връщат в природата на мястото на намиране или на подходящо място в близост до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia), e защитен вид, включен в Приложение №3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

Щъркелите, както повечето птици, мигрират на юг не заради студеното време, а заради липсата на храна и извършват хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и насекоми. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма съществена опасност за птиците. Опасно би било само, ако птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има нужда от помощ, обясняват екоинспекторите.

Припомняме, преди ден стана ясно, че Сафет Халид от силистренското село Зарица е прибрал в скромния си дом няколко щъркела, за да ги спаси от измръзване.
В тази част от страната времето е изключително лошо, с ниски температури, на места има поледици и сняг. В Исперих дърветата са заледени. Подобно явление не си спомнят и хората в зряла възраст.