За трудност при изплащане на пенсиите в срок алармира общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

Макар и преди да е получавал сигнали за такъв проблем, Стамболиев предполагал, че е налице недоглеждане или неправилен разчет за текущия месец.

През месец юни обаче категорично отчита, че има проблем, след като постъпва жалба от жител на Бургас. Той споделил, че в първия ден за получаване на пенсиите, 7 юни, от пощенски клон на ул. "Ст. Стамболов" № 43, още в 13.45 часа плащането на пенсиите е прекратено поради липса на средства.

В първият ден, по график в пощенския клон, следва да получат пенсиите си, родените лица до 1940 г. Това са най-възрастната част от населението в пенсионна възраст. Точно те, в по-голямата си част, са трудно подвижни, хора с увреждания, нуждаят се от помощ при придвижването си и ангажират други свои близки, отбелязва Стамболиев. По думите му много от тях, поради трудността в придвижването си, планират своето ежедневие така, че да успеят да свършат повече неща с едно излизане от дома си като посещение на личен лекар, плащане на сметки и т.н.

Бургаският омбудсман настоява да се намери причината за недостига на средства и да се търси промяна. Според него става въпрос за липса на добра организация при заявяване и планиране на паричните средства, които следва да бъдат преведени за изплащане, съобразно броя на лицата, които имат право да получат пенсиите си на съответната дата.

Стамболиев уверява, че ще изпрати официално писмо до директора на Регионално управление "Югоизточен регион" на "Български пощи" ЕАД и до Началника на ТП на НОИ-Бургас.

Той се надява с настъпването на първата дата за изплащане на пенсиите през м. юли, на която освен всичко друго се очаква и увеличение в размера на пенсиите, тази практика да бъде преустановена.

Изплащат увеличените пенсии между 8 и 22 юли

Изплащат увеличените пенсии между 8 и 22 юли

Те засягат над 2 милиона пенсионери