Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова забрани пиратките, пироефектите и всякакви опасни и гърмящи предмети, съобщи БТА.

Целта е да се предпазят хората и имуществото около празненствата за Нова година, но заповедта е в сила до второ нареждане и ще важи и през новата 2017 г.

За незаконно е обявено и продаването им. Освен това под ударите на забраната влизат и хвърлянето и възпламеняването на бомби от всякакъв тип. Специално е упоменато, че гърмящите и пожароопасни стоки и предмети на обществени места подлежат на санкция, без значение от какъв тип са.

Забраната се отнася за територията на учебни заведения, детски градини, пазари, дискотеки, питейни заведения, обществени превозни средства, стадиони и на места, намиращи се до леснозапалими материали.

Да посрещнем новата година с усмивки, а не с гръм и трясък

Да посрещнем новата година с усмивки, а не с гръм и трясък

Полицията разпространи съвети за боравенето с пиротехника

За да е по-сигурно, от общината са сложили в графата "нежелани" и всички видове саморъчно направени взривни вещества. Но към това се поставя и стрелбата с въздушни пушки и огнестрелно оръжие, без значение дали собственикът има или няма разрешително.

Разбира се, забраната не важи в случаите, за които има изрично разрешение.

При нарушения на заповедта ще се налага глоба за физически лица, а на юридически лица - имуществена санкция според наредбите на общината.

Контролът по изпълнението е възложен на шефа на районното в Ловеч и на директора на ОП "Контрол и сигурност" в общината.