Митническите служители на ГКПП Лесово задържаха 485 кг контрабандни препарати за растителна защита, съобщава Агенция "Митници". Недекларираните инсектициди са открити при три отделни митнически проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция.

На 07.07.2022 г. на МП Лесово пристигал на входящо трасе от Турция лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.Ч. Той заявил пред митничарите, че не внася нищо за деклариране. При извършената митническа проверка обаче инспекторите открили в багажното отделение на колата 380 пакета по 1 кг препарат за растителна защита, всички с надписи MOSPLATE 20 SP.

Според първоначалната експертиза от вещо лице препаратът е концентриран инсектицид с обща стойност близо 100 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

Други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита са открити от митническите служители в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство е пристигнало на МП Лесово на 08.07.2022 г. на път от Турция за България. В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране.

При последвалата физическа проверка митническите служители намерили под задната седалка 15 пакета по 1 кг препарат за растителна защита с надписи EFFORE 20 SP. Установено е, че контрабандният инсектицид е собственост на шофьора на микробуса - български гражданин с инициали Н. Д. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Още 90 кг контрабанден препарат за раститeлна защита в пакети по 1 кг с надписи FERBIS NO-FLY 20SP бяха открити при митническа проверка в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция на 09.07.2022 г. Срещу шофьора, български гражданин с инициали Ф.Ф., също е съставен акт за установеното административно нарушение.

За първите шест месеца от годината Агенция "Митници" са задържали 6755.2 литра и 1200.6 кг препарати за растителна защита. Установени са 77 нарушения.

Задържаха 1 тон препарати за растителна защита на Капитан Андреево

Задържаха 1 тон препарати за растителна защита на Капитан Андреево

Стойността на препаратите се оценява на 78 300 лева