Жители на мездренското село Царевец негодуват срещу местна биоцентрала, предаде bTV.

В петиция, изпратена и в Европейския парламент, те изразяват недоволството си срещу мръсния въздух и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Петицията е подкрепена от повече от 150 жители на селото.

По случая са сезирани няколко институции, включително и прокуратурата.

Причината за недоволството на местните е, че биоцентралата произвежда ток от биогаз, който се добива от животински тор и силаж. Те разказват, че от години търпят задушливата миризма на изпражнения и дори не могат да си отворят прозорците.

Оказва се, че върху общинска земя са излети тонове изпражнения, за които няма хранилища.

Това е екокатастрофа, всичко това отива във водата, отдолу в подпочвените води и всичко това се издишва във вид на сероводороди, метан и амоняк, посочват хората.

От Регионалната екоинспекция увериха, че ще наложат максималната глоба от 4 000 лева на една от фирмите, свързани с централата заради нерегламентираното изхвърляне на неопасни отпадъци. Въпреки това според РИОСВ - Враца не може да се говори за екокатастрофа.

Протестиращите обаче са категорични, че цялото землище е превърнато в клоака.

Разминавания в мнението на местните и екоинспекцията има и по отношение на въздуха в селото. От РИОСВ - Враца посочват, че проверки са извършвани над 30 пъти, но в повечето случаи неприятни миризми не са се усещали. Наличието на миризми не е определящ фактор за качеството на атмосферния въздух в района, увери старши експертът в РИОСВ Димитър Николаев.

Областната служба по безопасност на храните също извършва проверка за спазването на регламентите. Предстои и акредитирана лаборатория да изследва съдържанието на отпадъка край селото. За успокоение на хората ще се изследва и питейната вода. Не е установено замърсяване в пробите от река Искър.