Загива Старият бряст - символът на Сливен, който беше обявен за Европейско дърво на 2014 г. За това предупреждават различни екосдружения от града, съобщава „24 часа”.

Смята се, че брястът е на около 1100 години. Въпреки неговата популярност, няма пари за поддръжката на дървото, което се намира в самия център на Сливен. Безпаричието стана причина в града да не пристигне германският учен д-р Франк Рин, с който има сключен договор, но по него не са извършени плащания. Чужденецът вече диагностицира състоянието на бряста с помощта на компютърна томография.

Тази есен той трябваше да дойде отново, за да се заеме с "лечението" му, включително и със запълването на процепите по ствола и изрязване и намаляване на короната му. В края на миналата година ученият обясни, че в ствола са останали 30-35 процента жива плът, което крие опасност за цялото дърво при силен вятър.

Вместо това от лятото дървото започна да съхне интензивно, притеснени са еколозите. Дъждовната вода се стича в кухината в дънера на дървото и води до загниване. През зимата съществува опасност водата да замръзне и да разцепи ствола на хилядолетното дърво. Няколко от големите клони са сухи и трябва да бъдат укрепени", пише в отвореното писмо до премиера кметът на Сливен Стефан Радев по повод състоянието на ветерана.

Заради това някои сливналии стигнаха до крайност, като поискаха оставката на целия общински отдел "Екология", който не можел да се грижи за бряста.