Близо 50 мигранти са заловени днес при опит да пресекат турско-българската граница при Къркларели (Лозенград), съобщава БГНЕС.

Общо са задържани две групи от 46 миграни в района на Демиркьой. Те са от Афганистан, Пакистан, Либия и Сирия. Предадени са на бюрото по миграцията в Лозенград.

Над 1000 души протестират срещу бежански център в  Бояново

Над 1000 души протестират срещу бежански център в Бояново

В селото живеят 500-700 души, искат да настанят 2000 чужденци

Засегнати от мигрантската вълна и са шофьорите на тежкотоварни камиони, чакащи на опашките пред ГКПП-та на турска територия при Ипсала, Капъкуле и Хамзабейли. Мигрантите се опитват да проникнат нощем в ремаркетата и каросериите на тировете, като режат подовите им платна.

Страхът да не се окажат трафиканти на хора принуждава шофьорите непрекъснато да проверяват ремаркетата. Бегълците не успяват да пробият хладилните товари, но често се справят с обикновените ремаркета и тайно се качват в тях, отбелязва медията.

Междувременно днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова инспектира в Резово районът, по който се строи оградата по българо-турската граница, информира БТА.

В момента се извършват монтажни дейности на 50-километров участък. Преди седмица е обявена обществена поръчка за още 10 километра, изтъкна Бъчварова. Съоръжението ще бъде завършено окончателно до края на годината.

Вътрешният министър разговаря с жители на Малко Търново, за да разбере какви са нагласите сред местното население.

Бъчварова информира, че днес се е състоял протест в ямболското село Бояново срещу настаняване на бежанци там. Тя е разговаряла с кмета на селото, който уверил, че няма тревожни настроения, но има опит да се създадат такива.

Местните хора нямат притеснения. Те имат наблюдения как функционира бежанският център в Елхово. Там е подсигурена надеждна охрана и сред жителите на Елхово липсват оплаквания, уточни министърът.