Заливът Корал вече е защитена местност. Това обяви Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решението за защитената акватория е част от стратегията на екипа в министерството за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение "Да запазим Корал". Ексминистърът Борислав Сандов обясни, че до 2030 г. страната ни трябва да има 0% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората. Той поясни, че МОСВ е възложила на БАН изготвяне на концепция за постигането на тези цели.

В границите на защитената местност се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са допустими само при бедствия, извънредни ситуации, аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова в периода от 1 октомври до 1 март. Не е позволено изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове и атракциони. В границите на защитената местност не се допуска отглеждането на аквакултури, използването на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други отпадъци, както и заустването на канализации.

Екоинспекторите знаят за инвестиционно намерение над плажа Корал

Екоинспекторите знаят за инвестиционно намерение над плажа Корал

След снимки със следи от строителни машини по терена над плажа

Защитената местност "Залив Корал" е третата морска защитена територия у нас след резерват "Калиакра" (1941 г.) и защитена местност "Пясъчна банка Кокетрайс" (2001 г.). В границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

Обявяването на още три нови морски защитени територии е на етап обществено обсъждане - защитените зони "Аладжа банка", "Емона" и "Отманли".