Склад на асеновградския завод "Химик" се е запалил.

Огънят се е разразил около 14 часа днес, като по първоначални данни той е тръгнал от запалени сухи треви.

Сигналът за инцидента е подаден към 14.15, съобщиха от Министерство на бедствията и авариите.

Седем противопожарни автомобила гасят пламъците. На място е и екип на „Гражданска защита", мобилизирани са и военни от местното поделение.

Министерство на бедствията и авариите е изпратило и свои екип с новия автомобил за работа при химически и радиационни аварии и два специализирани автомобила -авторазливни станции за осигуряване на допълнителни количества вода.

Направените замервания показват, че извън района на пожара във въздуха няма опасни вредни емисии.Спорез експерти от Гражданска защита няма нужда към момента жителите на Асеновград да бъдат предупреждавани за обгазяване. 

Служителите от завода са изведени навреме и няма пострадали хора.

При гасенето са пострадали двама огнеборци от Пловдив. Единият от тях е настанен в болница, вероятно с топлинен удар. Няма опасност за живота му. На другия е оказана медицинска помощ на място.

Складът е извън основната сграда на завода и няма опасност огънят да се прехвърли към работните помещения. 

Горят полиетиленови отпадъци, при което се отделят въглероден двуокис, сажди и вода, но няма опасност от замърсяване с отрови.

Били са складирани между 150 и 200 тона полиетиленови бали. Тъй като количеството е голямо, на пожарникарите ще са необходими 10 - 12 часа, за да загасят пламъците. Към момента усилията са съсредоточени към ограничаването на пожара.

Поставени са екипи по целия периметър, ще има дежурни и през цялата нощ.

Заводът в Асеновград не работи от близо две години, а от няколко месеца производството е спряно напълно.

Това не е първият пожар в последните години в завод "Химик". Заводът е за преработка на отпадъчна пластмаса.