На пищна церемония с много песни и танци бе дадено началото на маскарадния фестивал "Сурва" в Перник. Тази година маскарадът отбелязва своето юбилейно 30-о издание.

Патрон на фестивала през 2024 година бе председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той посочи, че това е нещо много повече от маскараден фестивал. По думите му красотата на Сурва излиза отвъд границите на Европа. Той изрази увереност, че фестивалът може да придобие световно значение и призова организаторите да работят в тази посока.

Думата взе и кметът на Перник Станислав Владимиров. Дойде най-пернишкото време, времето за фестивал, подчерта той. Владимиров изтъкна, че в идните дни ще се преплетат традициите на миналото и настоящето. Нека Сурва да пребъде, пожела той.

Тазгодишното издание на фестивала бе белязано и от бойкот. Три сурвакарски групи, тези от пернишките села Ноевци, Зидарци и Вискяр, се отказаха от участие. Недоволството им бе породено от графика за дефилетата. Те изразиха нежелание да дефилират след 17 часа в неделя, заради намаляващия зрителски интерес в последните часове на фестивала.

Сурва е най-мащабният фестивал, провеждащ се в миньорския град. Всяка година той привлича хиляди участници и зрители. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 г. През 1985 г получава международен статут, а от 2015 година става част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

За втора поредна година кукерските дефилета ще продължат три дни. Участие ще вземат над 10 000 сурвакари. В дефилетата ще участват както групи от страната, така и 17 от чужбина.

Маскарадната обредност идва от древни времена и е съхранена като част от българския фолклор. Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на нечистите сили. Освен това българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони.

БДЖ пуска допълнителни вагони до Перник за фестивала "Сурва"

БДЖ пуска допълнителни вагони до Перник за фестивала "Сурва"

21 влака ще спират на гарата в миньорския град