Започна изработката на паметника на Иван Александър край Русокастро. Монументът ще отбелязва историческата битка при Русокастро, в която царят води армията на Българското царство към победа срещу византийската войска на 18 юли 1332 г. Това съобщиха от областната управа в Бургас.

Изработката на паметника стартира в творческата база на мецената Руси Куртлаков в Камено. Основната цел е да се изработи пластика на главата на великия български владетел Иван Александър с височина 3 метра.

Автори на монумента са скулптурите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов. Инициаторите на проекта са Руси Куртлаков, областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Камено Жельо Вардунски и директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов.

Камъкът за пластиката, врачански варовик с тежест 8 тона, е предоставен от Руси Куртлаков. Монументът ще бъде поставен на входа на средновековния град Русокастро.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова посочи, че инициативата е израз на почит към българската история и памет, подкрепяна от множество местни интелектуалци и общественици, граждани и родолюбиви българи.

Идеята е също така крепостта Русокастро да се превърне в още по-популярно място, което съхранява историческата памет за славните времена и битки на България. Авторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов поеха ангажимент на 01.09.2024 г. монументът да бъде готов и над него да се вее българският трибагреник.

 Монумент на цар Иван Александър се издига при крепост Русокастро

Монумент на цар Иван Александър се издига при крепост Русокастро

Работата по него ще започне на 1 юли