В Габрово беше обявено началото на национална кампания за спиране на ТИР-ове през почивните дни.

С SMS всеки българин ще може да даде своя глас срещу терора на ТИР-овете през почивните дни, съобщи БНР.

В продължение на три месеца ще се проведе национално допитване, с което независимия народен представител и председател на Движението за обновление на българските региони и общини Светослав Спасов търси подкрепата на гражданското общество за предложените от него законови промени, с които да се ограничи движението на тежкотоварните автомобили.

След отхвърлянето им от НС според депутата остава още една възможност.

"Българските граждани да изразят своята позиция чрез, един вид, референдум. Дадохме тази идея на трите мобилни оператора с молба да не увеличават тарифата на SMS-ите. Затова те ни предоставиха два телефона," съобщи Светослав Спасов.

"Единият е телефон 171200, на който българските граждани могат да гласуват за ограничаването на движението на ТИР-овете по пътищата и за своята сигурност. Другият - 171201, който е за тези граждани, които искат да се запази сегашното статукво.", съобщи депутатът.

Началото на кампанията беше обявен в габровския квартал "Бичкиня", където жителите му миналата година протестираха срещу терора на ТИР-овете. Днес те си останаха в къщи.

Резултатите от референдума ще бъдат внесени в парламента. Ще ги представят на президента, на премиера и на Европейския парламент.