Борбата срещу гъсеничните гнезда на боровата процесионка в Стара Загора продължава с механично премахване. Това стана ясно по време на пресконференция по темата, организирана от заместник-кметът Радостин Танев.

На срещата присъстваха също началникът на отдел "Озеленяване" Николай Стоев, както и д-р Искрен Станилов - ветеринарен лекар и еколог от фирмата-изпълнител по премахването.

Танев припомни предприетите мерки дотук - през октомври 2023 г. бе извършено пръскане срещу вредителя в парк "Митрополит Методий Кусев" /Аязмото/, както и на други засегнати площи в града, общо 400 дка. Препаратите обаче, които са позволени за използване в урбанизирана територия, нямат директен ефект, а поетапен с постоянна борба, с оглед безопасност, обясни Танев.

Поради тази причина от днес започва механично премахване на пашкулите, което стартира в парк "Митрополит Методий Кусев", кв. "Три чучура - Север" и пътя за кв. "Дъбрава". То ще бъде продължи около две седмици.

Премахването на гъсенични гнезда е физичен метод за борба с вредителя, което следва да се извърши чрез механично отстраняване на гнездата с помощта на автовишка. Гнездата ще бъдат внимателно полагани в чували с цел ограничаване миграцията на гъсениците. След това ще бъдат предоставени на отговорни за унищожението им лица, като следва да се съхранят, транспортират и третират с цел унищожение в инсенератор, обясни д-р Искрен Станилов. Той допълни, че обработката се случва поетапно с цел опазването на биологичното разнообразие в парковете.

Радостин Танев допълни още, че е изготвено картографиране на засегнатите райони и схематизирането на най-често използваните от населението и всички останали проходими маршрути. "Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничаване на миграцията му. Нужно е да се извършват ежегодни наземни обработки на терените с биологичен агент, химичен продукт и физични методи (капани/отстраняване на гъсенични гнезда). Важно е да се знае, че ако се наложи, ще бъдат премахвани и клони, когато има цялостно заразяване при тях. Само чрез комбиниране на методите на борба с вредителя може да се постигне контрол на популацията му. Също така зоните, в които ще се извършват дейностите, ще бъдат обезопасявани като ще се ограничава достъпът на граждани в местата, където се работи", обобщи Танев.

Предстои обработка и през юни месец като ще бъдат поставени феромонови капани, които привличат мъжкият индивид, предотвратяващи оплождането на яйцата, както и през месец септември. По време на срещата стана ясно още, че ще бъде поискано разрешение за пръскането с дрон, паралелно с наземната обработка, за по-добър ефект.