Започва изследването за коронавирус на настанените в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост "Качулка" в Сливен, съобщава БНТ.

Повече от 200 души ще бъдат тествани с PCR тест. За целта към здравните инспектори се присъединяват и специалисти от Военната болница в града.

Целият комплекс е повторно дезинфекциран. Предприета е дезинфекция и в селата Бяла, Градско и Новачене, където живее част от заразения персонал в социалното заведение.

Въпреки че до момента няма проблем с работещите в Дома, все още не са предприети действия за допълване на общата им численост.

Въвеждат седмични PCR тестове в социалните домове в Сливен

Въвеждат седмични PCR тестове в социалните домове в Сливен

Ще бъдат тествани всички служители

Зам.-кметът на общината Пепа Чиликова обясни, че е необходимо в по-дълъг период от подкрепа от три медицински сестри и седем хигиенисти. По нейни думи в момента в дома има три медицински лица- фелдшер и две медицински сестри.

За предотвратяването на ново огнище на COVID-19 в някое от социалните заведения, освен от здравната инспекция тестове ще правят и от община Сливен.

Кметът Стефан Радев заяви, че общината ще прави допълнителни тестове за своя сметка всяка седмица, като това ще важи за всички услуги от резидентен тип, където има потребители, които живеят постоянно и има риск някой от персонала да внесе зараза.

Засега не се предвижда ограничаване на територии и обекти в областта. Засилва се обаче контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

В областната болница предстои да се разкрият нови 10 легла за пациенти с коронавирус, които да са в готовност при необходимост.

Огнище на COVID-19 в социално заведение в Сливен

Огнище на COVID-19 в социално заведение в Сливен

В дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище "Качулка"