emaxpress
Министерството на здравеопазването започва процес на закриване на домовете за деца до три години, съобщиха от ведомството.

Всички деца в тях трябва да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни през следващите 15 години. Първите 9 дома ще бъдат закрити още в следващите 5 г.

Финансирането на самата програма ще се осъществи по ОП "Регионално развитие" и ОП "Развитие на човешките ресурси". Очаква се по тях да бъдат усвоени над 26 милиона лева.

32 са домовете за деца до 3-годишна възраст в страната. В тях са настанени 2 334 деца, като едва 0,7% от тях са сирачета. 1260 от децата в тях нямат увреждания. Поне половината имат шанс да се върнат в биологичните им семейства. Останалите могат да бъдат настанени в приемни семейства или осиновени.

Водещ принцип в процеса на извеждане на децата от институциите ще бъде интересът на детето. Затова първо ще се търси начин то да бъде върнато на биологичните му родители, да бъде настанено в семейна среда или в условия близки до нея. За тази цел усилията на държавата ще се насочат в оказване на социална подкрепа на родителите, които трудно могат да се грижат за децата си.

Освен това ще се изградят семейно-консултативни центрове, където бременните жени и майки с деца да получават помощ. Специално за децата с комплексни увреждания, които са около 160 и трудно могат да намерят приемни семейства, ще се изградят малки групови домове.

Предвижда се изграждането и на детски консултативно-лечебни кабинети, където ще се проследява развитието на децата. В тях ще са на разположение екип от педиатър, сестра, логопед, рехабилитатор, психолог, кинезитерапевт.

Ще има и центрове за здравна подкрепа на бременните и майките в риск, се посочва още в съобщението.