emaxpress
От 21 юни Комисията за защита на потребителите започва провеждането на акции по Черноморието - „Лято 2010".

Ще се следи дали всички хотели, магазини, солариуми и аткракциони са с изрядни документи, обявяват коректно цени и предлагат безопасни стоки и услуги.

От КЗП призовават търговците прецизно да спазват изискванията. Нарушителите ще бъдат санкционирани.

При предишната акция по морето - от 1 април до 4 юни 2010 г. бяха издадени 54 акта, а временно затворени бяха 4 туристически обекта.

Комисията напомня, че хотелите трябва да обявяват на рецепцията цените на нощувките и услугите, които предлагат и да водят регистър на настанените туристи. Другият акцент на проверките е върху безопасността на стоките и услугите в комплексите и на плажа.  

Инспекторите ще проверяват и дали условията в стаите отговарят на категорията на обекта.

Безопасността на стоките и услугите е друга област, в която предприемачите трябва да са изрядни.

Кампанията на КЗП "Безопасност на солариумите" във вътрешността на страната показа, че много студия подлагат на риск здравето на потребителя.

Особено внимание ще се обръща на безопасността на атракционите в курортните комплекси. Инспекторите ще проверяват съоръжения, екипировки и ще следят дали клиентите получават задължителните инструкции как да ползват уредите.

Стоките в магазините и по сергиите на морските курорти също ще се проверяват за безопасност. КЗП напомня, че търговците трябва да разполагат с документи за произхода на стоката и удостоверение за съответствие с изискванията за безопасност.

Акциите ще продължат до края на летния сезон.