Заради забавено монтиране на очистващи инсталации в ТЕЦ "Марица Изток" 2 тази зима централата е изправена пред опасността да спре работа, съобщава бТВ, позовавайки се на директор на въглищните мини в маришкия басейн Иван Марков.

Според Марков това може да предизвика режим на тока, защото ще има недостиг на хиляда мегавата мощност. От министерствата на екологията и на енергетиката обаче отричат такава опасност.

До момента има повече от 15 месеца забавяне на работите по поставяне на нови сероочистващи инсталации на първите четири блока на ТЕЦ „Марица Изток" 2 от японската компания „Мицуи". Без тях централата не може да работи съгласно еконормите за намаляване на емисиите на серен диоксид. Енергетици прогнозират централата дори да спре работа, пояснява Иван Марков.

От енергийното министерство са категорични, че блоковете няма да спрат, дори това да струва на централата големи глоби.

За да няма глоби, те искат екоминистерството да удължи разрешителното за работа без очистваща технология. Оттам твърдят, че това е невъзможно заради изискванията на Европейския съюз.

Ако централата продължи да работи, ще има глоби. Приблизителната месечна санкция на блок е 5 000 лева, а производственият капацитет на блок е 6 милиона лева.

Според екоминистерството недостиг на електричество няма да има, защото в самата икономическа програма за намаляване на серния деоксид е предвидено да се ползват резерви от централите в Бобов дол, Варна и Русе.