Да се монтират антипаркинг системи на жп прелезите, за да се предотвратят инцидентите, подобен на днешния. Това предлагат от Европейския център за транспортни политики.

Те предлагат да се приложи от страна на отговорните институции т.нар. подход "безопасна система". Става дума за инсталирането на автоматични антипаркинг елементи, които се повдигат, когато преминаването е забранено.

Тази сутрин стана поредният инцидент на охраняем железопътен прелез, където водач е нарушил правилата за движение и е преминал при спуснати бариери. Шофьорът - жена на 31 години - е в критично състояние в болница, пътникът в колата също е в болница.

Инцидентите с ранени и жертви от последните години показват, че все още не може да се разчита на личната отговорност на участниците в движението да се придържат към правилата.

Влак блъсна тир на жп прелез в Лом

Влак блъсна тир на жп прелез в Лом

От камиона се е изсипал близо 1 тон царевица

Затова и от Европейския център за транспортни политики предлагат проста система, която ще възпрепятства преминаването през жп прелези при спуснати бариери, благодарение на която ще се минимализира рискът от инциденти на охраняеми жп прелези.

При неотложна нужда обаче от преминаване на превозно средство със специален режим на движение, като пожарна, полиция и др., системата може да бъде свалена бързо и след преминаването на автомобила бързо отново вдигната.