Започна акция за контрол на поведението на пешеходците, съобщиха от пресцентъра на МВР във Варна.

Операция "Пешеходна пътека" е насочена към всички участници в движението на пътя и поведението им в районите с пешеходни пътеки. Целта й е да напомни на шофьорите и на пешеходците за техните задължения и отговорности на пътя, както и това, че със своето правилно поведение могат да допринесат за безопасността на движението по пътищата.

Предвижда се акцията да подобри обстановката по безопасност на движението по време на коледните и новогодишните празници, когато се очаква гражданите и гостите на града да бъдат активни участници в него.

Областната дирекция на МВР във Варна напомня, че за предстоящите празници ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, както и по входовете и изходите на града в дните, в които се очаква засилен поток от автомобили от и към Варна.

Полицейски екипи ще регулират движението, за да не се образуват автомобилни колони.

Особено внимание при проверките ще се обръща на водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство.

Водачите ще бъдат проверявани и за шофиране с превишена скорост, без свидетелство за правоспособност или след употреба на алкохол или наркотични вещества.