Напрежението в Самоков е туширано от гледна точка на МВР и сигурността, която министерството е длъжно да осигури. Това заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев, цитиран от БНР.

Той коментира вчерашния инцидент в Самоков, при който 15-годишно момче от ромски произход беше наръгано от свои съученик българин.

В момента в града има достатъчно полиция и автопатрули, посочи Георгиев. Около всички училища в града има засилено полицейско присъствие.

Главният секретар беше категоричен, че вчера не е наложило ангажиране на части на жандармерията, защото според него „това е щяло да преекспонира проблема".

Не виждам причини за раздухване на етническо напрежение, както и окачествяването на инцидента като престъпление на расова или етническа основа, коментира Георгиев.

По думите му хората ясно разбират, че това е хулигански конфликт между две непълнолетни лица. Той допълни, че при разговорите с ромските лидери не е заявил, че ще се действа на принципа „кръв за кръв".

Говорихме за етническата толерантност, говорихме за разбирането, говорихме за това, че сме членове на едно и също семейство, заяви Георгиев.

Той добави, че тема на разговорите са били и проблемите на ромите и възможността служители от ромски произход да бъдат част от голямата полицейска общност.

Георгиев допълни, че чрез ръководството на Областната дирекция на МВР те са получили възможност сами да предложат кандидатите си.