Два трупа са открити тази сутрин край село Лозен, което се намира на територията на столичния район "Панчарево". Телата са на 18-годишно момиче и на мъж на 27 години, съобщи БНТ, като се позовава на свои източници.

Вчера момичето е било обявено за изчезнало. На място са пратени оперативни групи на СДВР.

Според bTV става дума за двойно убийство, разкрито от столичната полиция. В момента се извършва оглед на място.

По информация на БНР във връзка със случая е задържан мъж на 34 години от София. Други медии твърдят, че мъжът е 32-годишен. Той е бил арестуван на пътя между Айтос и Бургас. У него е бил открит и боен пистолет. При задържането си е направил самопризнания. По непотвърдени данни той е познат на органите на реда.

Според националното радио убитият мъж е 27-годишен, като той и момичето са били застреляни. Двете тела са открити на различни места, едното - зад бензиностанция, а другото - в близост до АМ "Тракия". Образувано е досъдебно производство.

По-късно Нова телевизия съобщи, че разследващите работят по версии за любовен триъгълник или наркотици като евентуални причини за двойното убийство. По случая са работили СДВР, Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и органите на реда в Бургас. Медията посочва, че арестуваният се транспортира към София от полицейското управление в Айтос и е дал показания. Нова телевизия цитира и твърдения, че извършителят на двете убийства е един и същ, но нямало връзка между жертвите. След това медията лансира още една версия за мотивите на убиеца - отказан заем. Момичето било бивша приятелка на заподозрения, който бил криминално проявен за домашно насилие, а другата жертва - негов приятел. Той поискал от двамата, но му отказали, след което последователно ги застрелял.

Заподозреният за двойното убийство в село Лозен е убил друго момиче преди година, съобщи още Нова телевизия, позовавайки се на свои източници в разследването. Първоначално мъжът бил задържан за 72 часа, а след това е освободен срещу подписка от съда, а прокуратурата не е обжалвала решението. В момента делото е в досъдебна фаза и се чакат експертизи, а докато излязат, Чавдар Б. вече е заподозрян и за двойно убийство - на ученичка и млад мъж.

Мъж е задържан за убийството на баща си в Добричко

Мъж е задържан за убийството на баща си в Добричко

Образувано е досъдебно производство

Впоследствие беше разпространена от държавното обвинение и официална информация, от която става ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) ръководи разследване за извършеното двойно убийство. Досъдебното производство е образувано в ситуация на неотложност на 4 август 2023 г. от разследващ полицай при СДВР. Разследването се провежда за убийство на повече от едно лице, извършено на 3 август 2023 г. в землището на село Лозен, Столична община - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 във връзка с чл. 115 от НК, за което се предвиждат наказание "лишаване от свобода" за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

До моментта са извършени оглед на местопрестъплението, претърсване и изземване и освидетелстване на лице. Разпитани са свидетели. Иззето е огнестрелно оръжие, с което се предполага, че са извършени убийствата. Въз основа на събраните доказателства и проведените от СДВР и ГДНП оперативни действия е задържан мъж, за който се предполага, че е извършил убийствата.

Продължават неотложните действия по разследването на разследващите полицаи от СДВР под ръководството на прокурор от СГП, за да се обезпечат и съберат важни доказателства. Предстои материалите по разследването да бъдат докладвани на дежурен прокурор, който да прецени дали арестуваният да бъде привлечен като обвиняем и да жъде задържан за срок до 72 часа.

Повече информация по случая ще бъде оповестена на брифинг в Съдебната палата в София на 6 август 2023 г.

Към 19 ч. жители на софийското село Лозен се събраха на протест в центъра пред кметството. Те искат справедлива присъда и питат защо убиецът е бил на свобода, след като по-рано стана ясно, че преди около година отново е убил момиче.

"Потресени сме. Време е Лозен да получи адекватна помощ. Време е Лозен, който е на площ от 92 кв. км., да получи постоянно полицейско присъствие. Имаме един служител, отскоро са двама, но докато няма изнесен полицейски участък, мисля че няма да се случи промяната", заяви кметът на селото Георги Младенов за БГНЕС.

Снимка 628850

Източник: БГНЕС