Тролейбусна линия ще свързва столичните квартали "Манастирски ливади" и "Люлин" с центъра. Тя ще замести трамвай № 6 по улица "Бяла черква", бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх" и ул. "Фритьоф Нансен", като в участъка на бул. "Фритьоф Нансен" движението ще бъде двупосочно.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета на София Дончо Барбалов. Той посочи, че с тази тролейбусна линия ще се свържат кв. "Манастирски ливади", кв. "Гоце Делчев", кв. "Лозенец", пл. "Руски паметник" и ул. "Опълченска", както много от столичани са настоявали.

С изграждането на новото трасе маршрутът на тролейбусна линия № 7 ще бъде удължен, като общата дължина става 14.8 км, което прави тази тролейбусна линия най-дългата в града.

Движението ще се извършва през ул. "Опълченска", пл. "Руски паметник", 5-те кьошета, тунела на НДК, бул. "Черни връх", като след тунела на НДК новият тролейбусен маршрут ще преминава по обособеното трамвайно трасе на бул. "Черни връх", по бул. "Арсеналски", бул. "Бяла черква" до кръстовището с ул. "П. Ю. Тодоров". Там ще има връзка с тролейбус № 8 и ще стига до кв. "Тодор Каблешков".

Заради изграждането на кабелната мрежа в тунела на НДК в неделя частта от тунела, водеща към бул. "Черни връх", ще бъде затворена.

"По трасето има предвидени отсечки, на които ще се полага асфалт, и тяхното изпълнение зависи и от метеорологичните условия. Очаква се работата да бъде изпълнена при подходящи климатични условия и новото тролейбусно движение да бъде пуснато през април месец", каза Барбалов.