Движението по Дунав мост при Русе ще бъде спирано за три часа нощем от днес до 5 октомври (четвъртък). Ограничението ще важи от 22 до 1 часа, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В периода ще се извършват неотложни аварийно-ремонтни дейности на фугите на моста. В посочените часове ще се спира преминаването на всички видове превозни средства през граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" в двете посоки.

Ремонтът ще се извършва през нощта, когато трафикът и натовареността на граничния пункт са по-слаби, за да не се затруднява движението. Ще се използва материал, който изисква при втърдяването му да няма никакви вибрации по конструкцията на моста.

Извън периода от 22 до 1 часа през нощта, преминаването през участъка в ремонт ще става в една лента, с пропускателен режим и ще се регулира с пътни знаци и сигналисти.

От АПИ обясняват, че аварийно-възстановителните работи са наложителни, за да се осигури безопасното пътуване по моста. Със започващите тази нощ дейности се цели да се осигури нормално експлоатационно състояние на моста до започване на предстоящия основен ремонт.

До 28 септември се търси кой да ремонтира Дунав мост

До 28 септември се търси кой да ремонтира Дунав мост

АПИ обяви обществена поръчка с индикативна цена 20 895 000 лв. без ДДС

Трасето на българския участък от Дунав мост е с дължина 1,057 км и се нуждае от основен ремонт. Той е заложен в програмата на Агенция "Пътна инфраструктура". В края на август т. г. е обявена обществена поръчка за основен ремонт на съоръжението въз основа на изготвен технически проект. До момента основен ремонт на Дунав мост не е правен никога. Преди повече от 22 години са укрепвани фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект предвижда основен ремонт на съоръжението, цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и т. н. Обмисля се как да бъде извършен основният ремонт без да се затваря моста.

Ремонт ограничава движението през нощта по Дунав мост при Русе

Ремонт ограничава движението през нощта по Дунав мост при Русе

Между 28 август и 31 август от 22 часа до 2 часа, ще бъде ограничено движението за всички видове превозни средства