Затварят хранителен магазин в Нови пазар заради продажба на свинско месо и алкохол, предаде bTV.

Търговският обект, който се намира на терен на мюфтийството, има десетки клиенти. Собственичката на магазина обясни, че е получила терена от община Нови пазар преди 27 години и плаща наем. Въпреки че преди време е поискала да го купи, кметът й отказал с мотива, че той е отреден за зелени площи. По-късно обаче общината продала на мюфтийството голям парцел, в който попадал и търговският обект.

Собственичката преподписала договор с мюфтийството, без обаче да го прочете внимателно. Оказало се, че в него се забранява продажбата на свинско месо и алкохол. Тя престанала да продава алкохолни напитки, но не можела да си позволи да спре месото и колбасите от свинско.

По тази причина в началото на тази година получила нотариална покана да освободи терена.

От мюфтийството в Шумен са потвърдили, че са поискали магазинът да бъде затворен именно поради продажбата на алкохол и свинско, тъй като те са забранени по канон за мюсюлманите.

Жителите на Нови пазар са открили подписка в защита на магазина, в която вече са се включили над 600 души. Местните настояват общината да се намеси в защита на собственичката.