Заведението и фирмата за кетъринг във Варна, свързани със случая на хранителното отравяне на ученици са затворени.

Това се е случило със заповеди на областната дирекция по безопасност на храните - Варна

Припомняме, близо 100 учиници от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" се почувстваха зле, след празненство на 15 декември. Сигналът бе подаден от родител на 17 декември. Учениците са от 9-и клас. От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е прието в болница по желание на родителите.

Натровените ученици във Варна вече са 98

Натровените ученици във Варна вече са 98

Проверките по случая продължават

Заведението и фирмата за приготвяне на храната вече са запечатани. На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.

Извършеното епидемиологично проучване е установило положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии проби.

Анализи са направени от работната среда и от персонала и на заведението (в което се е провело коледното тържество) и на производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната).

Извършената на място проверка в кафе-аперетива показва БАБХ, че за сервиране не са използвани прибори за еднократна употреба. Хигиенното състояние на обекта е задоволително, осигурени са миещи и дезинфекционни средства, личните здравни книжки са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението.

Извършената на 18 декември проверка в производственото предприятие, от където е доставена храната, установява, че използваните маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка са въведени във входящ дневник и имат нужните придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени.

За случая са уведомени и органите на реда във Варна.