Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Това съобщава БНР, позовавайки се на информация от официален източник.

Здравко Здравков е роден през 1972 година. Той е спечелил с концепцията си „София – зелен град”. От 10 години живее в София. Преди това е бил главен архитект на Червен бряг.

След като Петър Диков подаде оставка като главен архитект на София, на конкурса се явиха 13 кандидати. До последния етап наред със Здравко Здравков стигна и директорът на строителния контрол в Столичната община Влади Калинов.

„Дневник” допълва, че все още не всички членове на журито са подписали протокола с оценките. Очаква се това да стане до края на деня.

В 10-дневен срок всеки от кандидатите трябва да изпрати извлечение от протокола, който отразява резултатите от проведената процедура. Кандидатите, които са били допуснати, но не са класирани, могат да възразят пред кмета. Това може да стане в седемдневен срок от получаването на протокола на комисията. Във възражението трябва да има мотиви за несъгласието на кандидата с преценката на комисията.

Ако кметът прецени, че възраженията са основателни, може да прекрати конкурсната процедура и да насрочи нов конкурс. Ако това не се случи, актът за назначаване на класирания на първо място кандидат се издава в 14-дневен срок.

Победителят Здравко Здравков е създател на архитектурно бюро „Квадра – 04”.