Националният център по наркомании трябва да бъде преместен.

В момента той се помещава на улица "Пиротска" в софийския квартал Зона Б5, но жителите на квартал "Банишора" се натъкват в последните седмици на разлепени бележки по блокове и градинки с призив за отпор Центъра да бъде преместен в техния квартал и да дели една сграда с Националния център по заразни и паразитни болести. Хората се притесняват от ежедневното присъствие на зависими.

Че се търси ново място на Центъра по наркомании стана ясно и в отговора на запитването на News.bg до Министерство на здравеопазването, изпратено на 14-ти март. Отговорът бе получен вчера 19-ти март и е лаконичен:

"В Министерството на здравеопазването е получено писмо от Столична община, с което ни информират, че договорът между МЗ и СО за ползване на терена и сградата, където се помещава Националният център по наркомании, няма да бъде продължаван. В тази връзка министерството проучва възможностите за преместване на центъра. Изрично подчертаваме, че към момента се анализират варианти и няма взето окончателно решение."

Краткият отговор не само потвърждава наличието на проблем, но и от него става ясно, че на този етап няма и яснота за неговото разрешаване - няма място. Навсякъде, където и да бъде преместен Центърът по наркомании, вероятно ще предизвика недоволството на граждани и най-вече на живущите в близост, както и преди години имаше протестни писма от Зона Б5 и Зона Б18.

Снимка 346426

Източник: news.bg

В разлепена информация на входните врати на живущите в столичния квартал "Банишора" се твърди, че е взето решение за преместване на Центъра по наркомании в Националния център по заразни и паразитни болести, намиращ се на бул. "Столетов" 44.

На уточняващ въпрос, изпратен по-рано през деня, от вариантите изключва ли се този за преместването му в Националния център по заразни и паразитни болести, предвид взаимноизключващите се дейности на двете институции, от здравно министерство коментираха единствено, че е необходимо политическо решение.

Евентуалното преместване на Центъра по наркомании в столичния квартал "Банишора" би го поставило в близост до две детски градини, детска площадка и до Централния Софийски затвор. Действието безспорно би засегнало и научноизследователската работа на най-стария у нас научно-практически институт в областта на здравеопазването.

От пресцентъра на МЗ отказаха да дадат разрешение за разговор с потърпевшата страна по казуса в лицето на д-р Пламен Попов, директор на Националния център по наркомании, тъй като той се намира под шапката на министерството. От News.bg искахме да попитаме какви са нуждите на центъра, предвид спецификата на работа, както и какви са вариантите на този етап.

Паралелно с това от отговора на МЗ се разбира, че сградата на улица "Пиротска" е собственост на Столична община и Центъра по наркомании се помещава там по договор.

Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет и заместник-председател на постоянната комисия по здравеопазване в СОС потвърди пред News.bg за решението на комисията договорът да бъде прекратен: "В комисията се оформи като становище, че е необходимо да се намери нов терен за Центъра по наркомании".

"Правили сме допитване към кметове на райони, но навсякъде срещаме доста сериозен отпор от страна на гражданите, предвид спецификата и дейността на центъра. Отново ще направим опит да потърсим терен", коментира Христова, въпреки че по думите й "това би трябвало да е дейност на МЗ".

На въпрос дали е постъпвала информация за преместването на центъра в Института по вирусология, Христова заяви: "Нямам такава информация." В общинската здравна комисия този вариант не е обсъждан.