Отново може да се наложи пренареждане на жълтите павета в София. За това сигнализират от Столична община, предаде Нова телевизия.

Оказва се, че на места настилката пропада и се е разместила. Забелязва се и отваряне на фуги.

Макар и при втория ремонт на жълтите павета да бе използвана нова технология, тя отново не сработи. Паветата бяха сортирани предварително, а през десет метра се слагаха метални винкели. Дефектите обаче вече са видими.

Бившите управляващи от ГЕРБ обясниха, че за ремонта в засегнатия участък не е платено на фирмата изпълнител, а новият кмет може да наложи неустойки в размер на 5 млн. лв. Припомниха и че от Националния институт за недвижимо културно наследство не са одобрили идеята за полагане на смола във фугите и така се е стигнало до технологията с метални профили.

"Консултирал съм се с експертите и те са на мнение, че заради дъждовете и заради трафика, около металните шини се е получило пропадане заради слягането на пясъка. Затова е добре да се помисли за нов вариант със смола и всяко едно паве да си има свое гнездо", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Фирмата изпълнител ще бъде глобена, заяви общинският съветник от ПП-ДБ (Спаси София) Стефан Спасов. Нова технология на редене обаче нямало да има. Според него най-вероятно ще е необходимо да бъдат премахнати металните профили, които в момента създават проблем за настилката.

От опозицията в лицето на БСП поискаха отговорността да се поеме от главния архитект на София Здравко Здравков. "Няколко пъти създаваха тестови площадки, експериментираха, пробваха много технологии и избраха тази. Очевидно не е подходяща, след като две години продължаваме да си говорим за жълтите павета", посочи общинският съветник от "БСП за България" Иван Пешев.

От фирмата изпълнител "Трейс" заявиха, че са само изпълнители на проекта и са следвали заданията на общината.

Метални винкели ще държат жълтите павета здрави

Метални винкели ще държат жълтите павета здрави

Вече са наредени и първите 150 кв. метра от настилката