Великотърновката Илка Иванчева три години търси решение за имота си със статут със статут на паметник на културата, информира БНР.

С помощта на Община Велико Търново през 2015 година тя реновирала къщата си, но на следващата година при самосрутването на съседния имот, който също е културна ценност, върху къщата на Иванчева са нанесени сериозни щети и последвала принудителна мярка от Министерството на културата да събори имота си.

"680 са имотите, обявени за културни ценности във Велико Търново. Състоянието им не е добро", обяснява арх. Донка Колева от общинската дирекция "Култура и туризъм":

Една от тези рискови е имотът паметник на културата на 62-годишната Илка Иванчева. Двуетажната къща на ул. "Велчо Джамджията" е пред срутване.

През 2015 г. къщата се сдобила с нова фасада и дограмата. На следващата година обаче съседната къща се самосрутила.

По думите на Илка Иванчева при почистването на отломките са изрязани носещи греди, след което стената се разцепила и се нарушила конструкцията.

В началото на 2018 година арх. Милен Маринов, регионален инспектор при Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, издава принудителна административна мярка.

С нея се прави разпореждане в едномесечен срок Илка Иванчева да демонтира покрива и втория жилищен етаж на имота и да постави плътна защитна ограда от към улицата, а в срок от три месеца да направи архитектурно заснемане на сградата и инвестиционен проект за възстановяване на недвижимата културна ценност.

Според Маринов имотът на Илка Иванчева е в аварийно състояние и вината не е само на съседите. 

Възрастната жена твърди, че  в началото на този месец е получиала административната мярка на арх. Маринов от миналата година.

Собственичката е категорична, че съседите ѝ са виновни за състоянието на имота ѝ и държавата, и Общината не би следвало да имат претенции към нея.

През 2016 година Илка Иванчева завежда жалба срещу своите съседи за увреди на имота ѝ в Районната прокуратура във Велико Търново. Жалбата е отхвърлена, това прави и Окръжната прокуратура. През март 2017 година Апелативната прокуратура отменя отказите на по-долните две прокуратури и връща жалбата за ново разглеждане. Едва в началото на тази година Районната прокуратура отново е възобновила проверката.

Тодор Зеленков, собственик на самосрутилия се втория етаж на съседния на Иванчева имот, е категоричен, че не дължи обезщетение на съседката си.