В Русе пропадат блокове. Две кооперации са се слегнали само за 48 часа. Стените са се напукали, а вратите не се затварят.

Основен ремонт преди година е претърпяло жилището на Тодор Филипов. Семейството обаче от неделя не може да спи спокойно.

Филипов разказва, цитиран от БиТиВи, че всичко се е случило в рамките на два дни. В неделя сутринта семейството видяло цепнатините в коридора, в дневната и в хола. Мъжът вчера влязъл в мазето, не можал да отвори. Наложило се да изкара вратата от пантите, за да отвори.

В останалите апартаменти на ул. „Княжевска” 23 ситуацията е подобна. Пукнатина се е появила между входовете. Терасите пък се цепят. За часове пропада четириетажната кооперация. Със съседния блок от вчера се случва същото.

Комисия от общината и ВиК са направили оглед на място. Движението на автомобили е спряно временно, за да бъде спряно пропадането.

От ВиК обясниха, че имало авария, която била отстранена веднага. Скандални нарушения лъснали при работата по спукания водопровод. Те били свързани с неправилно изградена шахта към канализацията.

Ново канализационно отклонение предстои да бъде направено. То ще трябва да отговаря на нормите. Дъждовната канализация също ще се обследва. Ще се провери дали не отива в основите на сградите.

Дали има нужда от допълнително укрепване ще установява отделно геодезично проучване.