Днес точно в 12 ч по обяд се очаква граждани от  Омуртаг да блокират главния път София-Варна на разклона за Омуртаг, защото няма да имат вода дори и на Бъдни вечер. Това съобщиха от Гражданско обединение "Вода за Омуртаг".

Те настояват за отговори на изпратени писма и зададени въпроси, които седмици наред не са получили. Считат, че срещата със служебния регионален министър Иван Шишков е била за "замазване на очите", с цел да "замълчат", без да са постигнати резултати и искат нова среща още в първите дни на следващата година. Не вярват на официалните обяснения за нивата на язовирите и твърдят, че има достатъчно вода. 

Припомняме, че това е пореден протест заради продължаващия с десетилетия проблем с безводието. Шести месец жителите са без вода, а "водната епопея" продължава вече 50 години. 

В края на ноември стана ясно, че въпреки обявеното бедствено положение месец по-рано, жителите на града продължават да стоят без вода.

Заради промяна на проект 2004-2005 г., Омуртаг няма алтернатива за водата. 

Заради промяна на проект 2004-2005 г. Омуртаг няма алтернатива за водата

Заради промяна на проект 2004-2005 г. Омуртаг няма алтернатива за водата

19 км водопровод нямат Акт 15 и 16 и не се експлоатират

на 24 октомври Омуртаг обяви частично бедствено положение след три месеца безводие, макар проблемът с водоснабдяването да продължава вече над половин век.

На 1 ноември Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпусна 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в Омуртаг.

Ден по-късно Министерският съвет прие предоставяне на бутилирана вода за общината от държавни резерви, по искане на областния управител на област Търговище.

МРРБ дава над 1.3 млн. лева за водоснабдяването в Омуртаг

МРРБ дава над 1.3 млн. лева за водоснабдяването в Омуртаг

Община Омуртаг ще получи отредената сума на две равни части