Жители на пловдивското село Белащица и други съседни села излизат отново на протест срещу добива на инертни материали в района, информира БНР.

Очаква се днес по обяд недоволстващите да направят шествие от центъра на село Белащица до кръговото кръстовище на околовръстния път на областния град.

Възможно е някои пътища да бъдат блокирани за известно време.

Стотици протестираха срещу добив на мрамор

Стотици протестираха срещу добив на мрамор

Теренът е на 870 м от най-близките къщи

По думите на протестиращите замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери е станало ежедневие за жителите на селата Белащица, Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник.

Припомняме, това е четвъртата поредна инициатива на местните с настояване двете кариери да преустановят работа и съответно да се отмени инвестиционното намерение за разширяването на обектите.
Последният протест на хората в района
беше преди точно един месец - на 6 септември тази година.

Жители на пловдивски села протестират срещу опасна мраморна кариера

Жители на пловдивски села протестират срещу опасна мраморна кариера

Намира се край Белащица

Хората са недоволни също и от непрекъснатия шум в района. Камионите, извозващи инертните материали, пък са разбили пътната инфраструктура в района.

"Не виждаме интерес и воля от страна на Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите да се ангажират с решаването на проблемите и да изпълнят законовите си правомощия във връзка с казуса", категорични са протестиращите.