В момчилградското село Груево се породи напрежение сред хората, заради намерението на хасковска фирма да строи площадка за съхранение на пластмасови отпадъци, съобщи БНР.

Кметът на село Груево Ахмед Сеидахмед обяснява, че хората са притеснени, заради вероятността селото да се превърне в сметище.

По думите му хората не знаят какви пластмасови отпадъци ще се изхвърлят и не вярват, че отпадъците ще бъдат съхранявани временно.

Стартирали сме подписка, хората не са съгласни, не искат сметище в района на селото, допълва кметът.

Фирмата инвеститор е регистрирана в края на миналата година и капиталът с който разполага, според търговския регистър е 100 лв.

В инвестиционното намерение, изпратено до РИОСВ Хасково пише, че площадката ще бъде за съхранение на пластмасови отпадъци, които ще пристигат от България и страни от ЕС. Дейността щяла да представлява временно съхранение на отпадъците и извозването им до пререботваща фирма в Кърджали.

"Площадката се намира на спирка Джебел преди село Груево и е бивша асфалтова база на ПКС Кърджали, собственост на "Строителство и ремонт" Кърджали", пояснява Севдалин Огнянов, директор на Дирекция Устройство на територията, кадастър и регулация в община Момчилград.

Базата била неработеща и неизползваема от близо 20 години.

Площта на имота е 15 000 квадратни метра, като в момента капацитетът позволява съхранение на до 5000 тона отпадъци. Предвидено е обаче той да се увеличи от 50 000 до 250 000 тона.