Граждани от "Спаси София" и жители на кварталите "Надежда" и "Свобода" сблъскаха позиции за Северния парк. На брифинга, обявен от "Спаси София", на който щяха да се разкрият схеми за корупция, както бе обявено, дойдоха и граждани от околните квартали, които влязоха в спорове с Борис Бонев, кандидат за кмет. 

Ще борим ли корупцията, заяде се иронично жителка на квартала. Ще представим доказателства, отговориха ѝ организаторите.

Не виждаме какъв е проблемът в Северния парк, защитиха придобивките жителите на кварталите, които ползват парка за отдих. Този парк не е ремонтиран от 30 години, скочиха жителите.

Ремонтът на Западния парк е спрян, сигнализира "Спаси София"

Ремонтът на Западния парк е спрян, сигнализира "Спаси София"

На строителната площадка нямало нито работници, нито техника

Защо не скачахте като нямаше ни една лампа тука, възрази друг гражданин. Това е най-добрият парк в София, защити облагороденото пространство още един жител на квартала.

Други пък видяха политически момент и предизборни цели в разкритията на "Спаси София", тъй като Бонев е кандидат за кмет. Жителите се заканиха да отидат на дискусията му в Княжево.

Няма корупция тука, скочиха недоволните.

Мисля, че хората са подведени, заяви Борис Бонев от "Спаси София", който е кандидат за кмет на столицата. Надписва се от детски люлки, каза още той. Всички граждани на София са ощетени, категоричен беше Бонев.

Той настоява за прозрачност при обществените поръчки. Трябва да се осигури конкурентна среда, смята още Борис Бонев.

Цялата информация за нарушенията ще бъдат дадени в прокуратурата. Има редица нарушения в ремонта на този парк, заяви той.

338 хил. лв. ще струва новото оборудване на част от парка. От "Спаси София" са поискали други оферти и те са много по-евтини. Монтирани са люлки от друга фирма, според "Спаси София".

Говорите си празни приказки, ядосаха се хората. Преди нямаше пейки, имаше само наркомани и пияници, защитиха люлките хората от кварталите.

Абсурдни цени според "Спаси София" са предложени и за аксесоарите за кучета.

Има резултати и те се виждат, пак се ядосаха гражданите от кварталите. Вие сте кандидат за кмет на друг район, атакува гневна гражданка. Ти какво облагороди, бе тигре, заяви сресан мъж. Ще закъснеете за собственото си предизборно събитие, захапа жителка на квартала. Защо не спасихте София преди 76 години, включи се и пенсионер с бастун. Вие кога сте идвали в Надежда, попитаха още хората.

Хората имат право да изразяват мнението си, не се даде Борис Бонев. По думите му доказателствата, с които разполага "Спаси София", са категорични, като показаха документи за многократно завишени цени при закупуването на елементи за парково обзавеждане, включително дори за детски люлки. От "Спаси София" са получили оферти от същите фирми и за същите елементи, но разликите между цените на дребно и платените от Столичната община били съществени, т. е. Столична община плащала между два и четири пъти по-висока цена от пазарната.

От "Спаси София" по-късно изпратиха прессъобщение, в което посочват, че на пресконференцията им в Северен парк изневиделица се е появила група от около 30 човека "от фирмата-изпълнител и живущи в района граждани", които според тях са агитка, докарана от "уплашеното статукво". Задават и въпроса дали не се завръщаме в тъмните мутренски времена.

От "Спаси София" дават примери за корупция: цената на една детска люлка с две седалки е 4158 лв. в договора на Столична община, въпреки че същата хасковска фирма им е дала оферта с цена от 1092 лв. - близо четири пъти по-ниска.Друг пример за сериозно разминаване между платена и пазарна цена са пет маси за шах с по две столчета към всяка. По договор Столичната община е платила за всеки комплект по 2348 лв., въпреки че според оферта от фирмата-производител един комплект струва едва 977 лева и 50 лева за доставка. Само от тези пет маси за шах, данъкоплатците са ощетени с 6 605 лв. Подобна е ситуацията и с ажурната ограда около кучешката площадка, където разминаването между платената от кметството цена и пазарната е почти три пъти.

Според "Спаси София" само от сравнителния малкия проект за Северния парк се източват не по-малко от 50% от публичните средства. В поръчката самата Община е посочила прогнозна стойност от 348 000 лева, а спечелилата фирма е дала оферта с едва 3% по-малко от заложената от администрацията цена.

Това показва, че самото ръководство на Общината е посочило цени, надвишаващи два, три, четири пъти пазарните! Питам какви са мотивите за това тяхно решение," каза Борис Бонев от гражданската организация.