Жителите на Костенец излизат на протест за възстановяване на обществената баня, съобщи bTV.

Въпреки че мястото е избрано за една от "най-добрите европейски дестинации за здравен и балнео туризъм", хората от години пишат писма до институциите за възстановяване на изоставените обществен минерален басейн и комплекс.

По думите им имотът тъне в разруха от години, а държавата няма средства за възстановяването му.

Повече от пет години е затворена банята не само в Костенец, но и на територията на цялата община.

За последно лечебницата собственост на дружество на здравното министерство работи през 2013 г. 

Дърво, а не вода има в басейна с 8 коридора в близост до банята, а празно стои и съоръжението за скокове във вода.

От здравното министерство заявяват, че за реконструкцията на сградния му фонд и въвеждането му в експлоатация са необходими значителни финансови средства, с каквито дружеството не разполага. По този повод е отправено предложение до местната власт в община Костенец, обективирано в няколко писма.

"След като направят оценка на тези имоти, ще съберем обществеността и ще решим кои имоти са ни важни и нужни да закупим", пояснява председателят на Общински съвет в Костенец Иван Банчев и допълва, че са водени разговори със здравното министерство.

"Мисля, че в един момент, когато се е заявявала общинската собственост, не е заявена, не мога да кажа какво се е случило и е факт, че се намираме в такова окаяно състояние", казва кметът на Костенец Любка Кацарова.

Сделката не се е случила по-рано заради законови процедури. А местната власт казва, че след търсенето на инвестициите няма как "перлата на Костенец" да премине в частни ръце.