Скъпата вода в Разград стана причина за недоволство на жителите, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, че от 1-ви януари цената за кубик в града стана 6, 07 лв. за кубик. Така в града плащат най-много в сравнение с другите населени места в страната.

Хората се оплакват, че сметките за вода са по-високи от тези за ток. По думите на Мирослав Грънчаров, управител на фирма и общински съветник, цената трябва да бъде променена. Той заяви, че дружеството-оператор разполага със система "Дунав", която е енергоемка и ползва много ресурси, за да проведе водата от Дунав до Разград, а разходите плащат гражданите. Грънчаров допълни, че държавата трябва да бъде солидарна в поддръжка на системата. Трябва да се търсят и мерки за енергийна независимост, допълни той.

КЕВР прие по-високите цени на водата на 22-ри декември. В сравнение с миналата година поскъпването е с около 15%. С решението се промениха цените за услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Един от факторите за изменението им е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс за периода от одобряването на бизнес плановете до момента. Ценови корекции се налагат и защото, че Комисията за енергийно и водно регулиране е намалила утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества заради неизпълнението на заложените инвестиции и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г. Ценообразуващ елемент е и ежегодното 15% увеличение на заплатите в сектора съгласно подписаното национално споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" към КНСБ.

Още тогава омбудсманът Диана Ковачева сигнализира, че в някои населени места цената ще скочи до 80%. Освен Разград, засегнати от поскъпването са Сливен, където водата се повиши с над 40%, Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.

Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни социални данни

Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни социални данни

Данните от НСИ показват, че максималната стохастична грешка в някои области надвишава 10%