За 2-ри февруари е насрочено делото в Пловдивския административен съд по жалбата на кмета на община „Родопи" срещу заповедта за насрочване на референдум в Ягодово - съобщи областният управител Иван Тотев.

Той прогнозира, че в началото на лятото ще има насрочена конкретна дата за референдума, дори в случай на обжалване и минаване през трите съдебни инстанции.

Областният управител посочи, че заповедта му от 15-ти декември за насрочване на референдума в Ягодово се основава върху съдебната практика. „Няма закон, върху който твърдо да се стъпи" - призна обаче Иван Тотев и добави, че има много пропуски в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Трябва да се допълни законът именно в частта му, касаеща бездействието на местните власти - какъвто е случаят с община „Родопи" - каза още Иван Тотев.

Този частен случай с общините „Родопи", „Марица", Добрич - селска и Тунджа ще бъде дискутиран на среща утре между министъра на регионалното развитие и благоустойството Росен Плевнелиев и областния управител на Пловдив Иван Тотев.
За решаването на казуса е създадена комисия към регионалното министерство под егидата на Съвета за децентрализация, обясни Иван Тотев, цитиран от радио Пловдив.

До юни комисията трябва да предложи стратегия за кардинално решаване на проблема.
Отделно до края на януари пловдивските депутати от ГЕРБ ще внесат в Народното събрание законопроект или предложение за промени в Закона за участие на гражданите в изпълнителната власт.
Целта е законодателно да се отнеме възможността на централната или местните власти да стопират референдумите на гражданите.