Тежък пътен инцидент е станал около 0.30 часа тази нощ в близост до с. Горно Ябълково. Автомобил с висока проходимост ЗИЛ-131, превозващ служители на МВР, участващи в специализираната полицейска операция на българо-турската граница, се е преобърнал в дере.

Инцидентът е в зоната на отговорност на ГПУ Средец, в района на 136 гранична пирамида. На място са изпратени екипи на Спешна помощ, полиция и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Металната конструкция на ЗИЛ-а е спасила останалите полицаи

Още...

В камиона са пътували 15 служители на полицията. Шофьорът е останал затиснат в кабината почти цяла нощ. За съжаление мъжът е починал. Пътниците са транспортирани в болница с различни травми.

В района на инцидента бяха министър Веселин Вучков, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Гранична полиция" Захарин Пенов.

Милен Пенев - зам.- директор на Гранична полиция заяви пред НоваТВ, че служителите са се връщали от смяна към вътрешността на страната.

По пътя ЗИЛ-ът се обърнал в дере, което е наводнено от валежите прези изминалите дни.

Въпреки че медиците на мястото на инцидента не бяха потвърдили, неофициално Пенев съобщи по-рано, че водачът на камиона може би е починал. Той не беше оптимист, тъй като той е затиснат под вода от каросерията.

Полицейският синдикат иска оставки заради инцидента при Горно Ябълково
Още...

Другите служители са изведени. В момента се разследват причините за инцидента.

По-късно от МБАЛ-Бургас съобщиха, че 12 души са пострадали при катастрофата. Те са  преминали през Противошоковата зала на  Спешното отделение в болницата от 2:30 до 07:30 часа днес, съобщи д-р Светослав Тодоров.

Шест от тях са освободени за домашно лечение, защото са били с леки наранявания, а останалите шест са хоспитализирани. Те са в стабилно състояние, без опасност за живота.
Двама са приети в Отделението по ортопедия със счупвания - съответно на крак и ръка, други двама са настанени в Отделението по неврохирургия с наранявания на главите.  Последните двама са в Отделението по обща хирургия с контузиии на гръден кош и бял дроб.

Държавата е виновна за трагедията, категоричен бащата на загиналия полицай
Още...

На брифинг в Елхово министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, че шофьорът на ктежкотоварното возило е загинал. Той уточни, че водачът на камиона Асен Василев Асенов, на 34 години, от Свищов, служител на "Гранична
полиция"-Русе. Мъжът е семеен, с две деца. Близките му са уведомени.

Камионът все още не е изваден от дерето, тъй като на мястото не може да се разположи специализирана техника, уточни на свой ред главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Екипите са успели да извадят тялото на загиналия полицай.

Всички превозни средства, които участват в специализираната полицейска операция, системно преминават през технически прегледи и са технически изправни, беше уточнено по време на брифинга.
Оперативно-следствена група е на мястото на инцидента. По случая има образувано досъдебно производство. МВР ще окаже пълно съдействие на Окръжна прокуратура - Бургас за изясняване на причините за катастрофата.
След брифинга министърът на вътрешните работи Веселин Вучков замина за Бургас, за да посети настанените в болница шестима полицейски служители и да се осведоми за състоянието им. Останалите 8 пострадали при инцидента са освободени за домашно лечение.