Господин Зафиров, предизборната кампания е към края си, Вие и другите кандидати на "БСП-Обединена левица" обиколихте страната. Какво видяхте и чухте, какво Ви направи най-силно впечатление?

Виждам огромно разминаване между дневния ред на хората и това, с което се занимават повечето политически лидери. Всички са изтощени от скандали. Защото в тях не разпознават собствения си живот и проблемите, които ги тормозят. Никой не се интересува от вътрешнокоалиционните драми и обиди в сглобката, българите са притеснени от стагнацията на доходите, от липсата на елементарна справедливост, от влошаващото се състояние на икономиката, от увеличаващите се цени в магазините, от опасността електроенергията в домовете да се превърне в лукс, от напълно отсъстващата държава, което се отразява на усещането за сигурност и предвидимост. Много по-удобно за огромната част от партиите е да се занимават с престрелки помежду си, но от тях нищо не следва. Никой не предлага нито едно реално решение, в което избирателите да видят, че някой мисли за тях.

Твърдя убедено, че "БСП-Обединена левица" е единственото изключение. Можехме и ние да влезем в това голямо блато на вечните конфликти и словоблудство. Вместо това избрахме по-трудния път - да предложим на хората платформа, която се състои изцяло от конкретни решения. Тук и сега. Решения за всички хора, които са отчаяни от токсичната атмосфера в страната и начина, по който тя засяга ежедневното им битие. Голямата липса на България е отношението към хората и точно тук е ролята на левицата. Дори и в най-безнадеждните ситуации ние не сме се спирали в нашата битка за отстояването на социалния характер на България. Ще водим тази битка докрай.

Не е тайна, че БСП изпадна в тежка криза в последните години, отстъпвайки място на други политически сили. Според прогнозите на една социологическа агенция излизате на четвърто място. Какво ще направите за последна мобилизация и още на кои избиратели разчитате?

Силата на БСП винаги е била в това, че тя не се страхува да се промени. Веднага след последните избори, които бяха катастрофални за нас, трябваше бързо и неумолимо не само да си кажем истината за проблемите, които ни доведоха до тази криза, но и да почнем да ги решаваме. Така се роди "БСП-Обединена левица". Това е най-голямото обединение на лявото пространство в последните 20 години. И аз съм изключително доволен, че нашият разговор не започна с битка за миналото, не се заплете в спор за листите, а стъпи върху идейната основа.

"БСП-Обединена левица" не е паническа конструкция. Тя е нова стъпка в идеологическото развитие на лявото пространство. Спряхме кръвопролитната гражданска война в нашите редици. И смятам, че левите избиратели оцениха това. Виждам го по срещите в страната. Защото левият избирател е морален и идеен човек. Много от тях обаче в последните години отказаха да гласуват. Те не станаха гласоподаватели на други партии, а тихият им бунт се изрази в отказа да пуснат бюлетина. Това е нашият резерв. Ние правим всичко възможно да върнем тази хора. И не искаме от тях доверие в аванс - предлагаме им ярка лява предизборна платформа, която може да се превърне в програма за управление. Самият факт, че левицата, която доскоро беше скарана, излиза заедно на изборите, е силен знак към нашите избиратели.

Ще има ли изненади на тези избори? Очаква се най-ниската избирателна активност, която сме виждали. Какво ще кажете на хората, защо трябва да гласуват точно сега?

"БСП-Обединена левица" ще бъде изненадата на тези избори. Процесите при нас са положителни и знам, че сме на прав път. А иначе хората с основание са ядосани. Мина безкрайна поредица от избори, а нищо не се промени към по-добро. Изборите преди даваха отговори, сега само усложняват уравнението още повече. Но точно в окото на тази буря гласуването е от изключителна важност. Политическите брокери разчитат хората да не гласуват. Само така могат да разцъфтяват всякакви нови и странни проекти. Днешните избори са възможност да си отвоюваме държавата от всякакви мрачни и задкулисни играчи. И оръжието ни е самото гласуване.

Какво в най-спешен порядък бихте направили, ако бъдете в управлението? От кои предизборни обещания не бихте отстъпили на никаква цена?

В нашата платформа сме разписали 100 мерки, които трябва да се приложат веднага. Поставям много силен акцент върху доходите - трябва увеличение с поне 10% на заплатите на всички, чиито възнаграждения зависят от държавата. Пенсиите също трябва да имат изпреварващ растеж. Не е нормално, нито морално България от години да е закотвена на последното място в ЕС и цялата ни политика да не е посветена на това да се отлепим от него на всяка цена. Трябва да се обвърже размерът на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата, да се обърне повече внимание на младите хора и семейства. Ако трябва да обобщя с една дума - не искам в България да има забравени хора. Всеки трябва да види, че държавата си е на мястото и тя е държава-закрилница, която в кризата помага.

Ако наистина повече от 7 партии и коалиции влязат в парламента, ще може ли да се направи правителство? Коя е успешната формула за кабинет?

Още в предишния парламент дадох формулата - необходим е непартиен, пробългарски и експертен кабинет, който да има ясно разписана програма и приоритети. Никой не е казал, че създаването ще е лесно, но това ще е големият тест за партиите. Хората не гласуват за нас, за да родим поредния безплоден, смешен и провален парламент. Това е различното в ситуацията - всяка партия ще трябва да се яви на изпит по отговорност. И се надявам този път резултатът да не е провал. Не е нормално дребните политически сметчици за пореден път да ни изправят пред нови избори.

Какво правителство бихте подкрепили и кои са червените линии, които не бихте прекрачили?

Като казвам пробългарски кабинет, имам предвид едно основно нещо - кабинет, който да се ориентира към проблемите на страната. Сглобката дълго време подчиняваше своята политика на външни интереси и докъде ни докара това? Смятам, че българските граждани много ясно показват, че искат управление, което да мисли за тях, управление на мира, управление, което да не е външно подчинение. Това са линиите, които няма да прекрачим. Не искаме самоцелно участие във властта. Или ще решим най-острите проблеми, или просто всички колективно се обезсмисляме.

Как гледате на идеята за премиер, равноотдалечен от политическите партии?

Ако успеем да се разберем за конкретни приоритети пред страната, за конкретни политики и за периода, в който те да бъдат свършени, фигурата на премиера ще се появи сама. Нормално е, когато за управлението са необходими три или повече партии, бъдещият министър-председател да е равноотдалечен, за да може да е балансьор в това управление. Но нека пак повторя - фиксирането върху фигурата на министър-председателя е поставяне на каруцата пред коня. Много по-важна е управленската програма, защото кабинетът ще бъде оценяван по нея, а не по нещо друго. Личностите в политиката са важни, но идеите са структуроопределящи. Заради това към момента не обсъждам и не мисля за фигурата на премиера, по-важно е каква политика ще бъде предложена.

Какво е бъдещето на БСП и ще се кандидатирате ли за председател?

Всички новини за смъртта на БСП са силно преувеличени. През целия си живот слушам мрачни прокоби за съдбата на БСП, а партията все още си е тук и няма намерение да ходи никъде. Знам, че ще преодолеем кризата, в която сме попаднали. Първата крачка по верния път беше направена. Мащабното обединение вероятно се нуждаеше от повече време, за да се сработи както трябва, но и това, което постигнахме само за няколко месеца, никак не е малко. БСП сключи мир със своето минало. И много се радвам, че в тази кампания взеха участие ключови фигури за левицата - Георги Първанов, Мая Манолова, Валери Жаблянов, Румен Петков и десетки други в цялата страна, които със своята енергия показаха, че бъдещето на лявото пространство е сигурно. Ще върнем левицата като водещ фактор в българската политика. Въпрос на малко време е. А иначе - основната ми задача днес е да се представим добре на изборите. На това са посветени всичките ми усилия и енергия. Всички останали теми могат да бъдат коментирани, но след изборите.

Какви са перспективите на левите партии не само в България, но и в Европа?

Това е мащабен въпрос. Смятам, че и в България, както и в ЕС, левите партии една по една излизат от своята идеологическа криза. Левицата е силна, когато се бори с изначалните дефекти на системата. Изоставянето от страна на левицата на темата за социална справедливост доведе до възхода на популисткото дясно. То прекрасно знае как да експлоатира проблемите, но е абсолютно безпомощно при формулирането на решения. Европа дължи своя съвременен вид като притегателно място именно на успеха на лявата политика. Социалната държава е един от идеологическите и политическите върхове на 20 век. Днес ние трябва да формулираме каква да е социалната държава на 21 век и смятам, че левицата е готова за тази идеологическа дискусия. И то не само на думи, а с конкретни решения.