В неделя, 29 октомври, ще гласуваме на изборите за местна власт. Деян Николов, кандидат на "Възраждане" за кмет на София, отговаря на 5 въпроса: 

Кои са трите проблема на софиянци, с които ще се заемете веднага, ако спечелите изборите?

1.Презастрояването, със започване на процедура за актуализация на ОУП и ПУП на кварталите, както и искане за промени в Закона за устройство на територията и увеличаване на бюджета за отчуждаване на имоти в междублокови пространства.

2. Трафикът и изграждането на ключови инфраструктурни проекти за града, включително довършване на южната дъга.

3. Чистотата в града, чрез проект за измиване и облагородяване на цяла София.

Какво трябва да се направи първо?

  1. Да се приеме новият бюджет на София за 2024 година, защото чрез него се провежда политиката на общината.
  2. Да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ и да се представят резултатите пред софиянци и съответните институции.
  3. Да се проведат работни срещи с браншовите организации, за да се набележат цели и да се изготви план за действие по основните проблеми на града.

Исканата децентрализация на местната власт в каква степен трябва да се отнася и до столицата?

Столицата има 24 районни кмета, които нямат достатъчен финансов ресурс, за да се грижат адекватно за районите си. Бюджетът на София и по-коректно капиталовата програма трябва да се децентрализира по механизъм с обективни критерии, така че всеки районен кмет да има възможност да изготви собствена капиталовата програма за района си в допълнение към общата за столицата. Контролът върху тях трябва да се упражнява от столичния кмет, общинския съвет и столичния инспекторат. Това ще позволи да стигат средства и за малките проблеми в крайните квартали, които винаги досега са пренебрегвани заради големите проекти в града.

Как ще увеличите събираемостта на данъците и таксите?

Необходима е програма за ускорена дигитализация на общинската администрация, за да може да се изготвят качествени анализи по отношение на натрупаните задължения, както и въвеждане на административни изисквания за платени местни данъци и такси от страна на гражданите и бизнеса преди издаване на документи, разрешителни и други административни услуги.

Всички говорят за трафика, детските градини и по-точно за тяхната липса, ремонтите на ремонтите - все теми, които покриха темата за естетиката - как трябва да изглежда София?

София трябва да запази културния си старинен облик чрез налагане на повече административни ограничения по отношение на параметрите и вида на сградите, особено в централните части на града. Време е инвеститори, архитекти и проектанти със съдействието на общината да навлязат във висшия пилотаж на градоустройството, така че да постигнем стилово еднообразни според различните зони на града.