Базираната в България финтех компания iCard обедини сили с брокера на криптовалути Bitpanda, за да осигури достъп на своите клиенти до над 200 дигитални актива и 4 благородни метала.

Това е първият етап от сътрудничеството между двете компании, които вече обсъждат следващата фаза на съвместния си проект.

Зараждане на партньорството

Сделката между iCard и Bitpanda беше обявена за пръв път през юли тази година и достигна до крайните потребители в началото на ноември. Антон Лангбрук - вицепрезидент B2B комерсиална дейност на Bitpanda Technology Solutions, потвърди новината, уверявайки, че потребителите на iCard вече могат да започнат да търгуват с редица криптовалути, сред които и най-големите по пазарна капитализация: Bitcoin (BTC), Ehtereum (ETH), Tether (USDT), Binance Coin (BNB), Ripple (XRP) и много други.

"Няма конкурент на пазара, който може да предложи продукт с нашето качество и отговорност към регулаторно съответствие, и то в такъв кратък срок. Партнирайки си с Bitpanda Tech, банките и финтех компаниите успяват да посрещнат нуждите на клиентите си и да открият нов поток от приходи, като същевременно поддържат собствените си стандарти за сигурност. Толкова е просто", добави Лангбрук.

Сделката коментира и Мария Вълева - изпълнителен директор на iCard. Тя сподели, че въвеждането на новата криптоуслуга от компанията ще направи инвестициите по-достъпни за всички заинтересовани да се докоснат до света на криптовалутите.

"Изключително щастливи сме, че услугата вече е налична за по-голямата част от нашите 2 млн. потребители в Европа. Продължаваме да развиваме функционалностите на дигиталния портфейл, като целта ни е да предоставим възможност на клиентите ни да управляват всички аспекти на личните си финанси от едно универсално приложение", заяви тя.

Какви са спецификите?

Новият инвестиционен модул в iCard позволява на потребителите да инвестират в дигитални валути и благородни метали с няколко докосвания на екрана на смартфона си. Партньорството с Bitpanda дава възможност на базираната в България финтех компания да интегрира функционалността за инвестиции към своите технологични решения, без да се налага да изгражда инфраструктурата от нулата.

В резултат на това потребителите на дигиталния портфейл iCard в Европа вече имат достъп до услугата. Към момента клиентите в България могат да се възползват само от инвестиции в криптовалути. Възможността за инвестиране в злато, сребро, платина и паладий (четирите благородни метала, поддържани в рамките на партньорството) предстои да бъде въведена на следващ етап. Желаещите могат да започнат да инвестират с минималната сума от 1 евро.

Дигиталният портфейл iCard

Едноименният дигитален портфейл се отличава с редица предимства, едно от които е интуитивният му интерфейс. Освен това, спестява време, тъй като купуването и продаването на активи отнема броени секунди. Друго предимство е, че клиентите могат да финансират инвестициите си, от която и да е от сметките си в iCard, без да се налага да откриват специална инвестиционна сметка. А всичките им средства се съхраняват при най-строги мерки за сигурност.

Дигиталният портфейл позволява откриването на сметки с IBAN в различни валути, извършването на банкови преводи в различни валути и незабавни банкови преводи в евро (SEPA Instant) и лева (Блинк), издаването на физически и виртуални дебитни карти, мигновени парични трансфери между потребители и възможността за разплащане с мобилно устройство.

Не на последно място, партньорството на iCard с Bitpanda дава възможност на потребителите да навлязат в бързоразвиващия се криптовалутен сектор и да диверсифицират инвестиционното си портфолио с лекота.

Възходът на iCard и Bitpanda във финансовата индустрия

iCard може да се похвали със завидни постижения в рамките на своята 16-годишна история. Компанията става член на Mastercard през 2008 г. и на SWIFT две години по-късно. Целта ѝ е да направи дигиталните разплащания "по-бързи и лесни от всякога".

Според официални данни, компанията е обработила 146 млн. трансакции за 2022 г. и има над 2 млн. клиенти. Издадени са 4.9 млн. карти на потребители в цяла Европа, а екипът на iCard се състои от около 250 служители.

Bitpanda, от своя страна, е водещ играч в криптовалутния сектор. Основана в Австрия през 2014 г., компанията цели да "преобрази начина, по който се извършват инвестиции, като създава лесни за употреба финансови продукти за всеки". Bitpanda е разпространила своите услуги до 4 млн. клиенти и разполага с повече от 700 служители. Освен достъпа до света на криптоинвестициите, Bitpanda дава възможност за инвестиции в благородни метали, акции и стоки.